Azjatyckie “Lizaki” z kurczaka by Foodini
Poznaj intrygujący przepis od the.foodini na azjatyckie lizaki z kurczaka o wyśmienitym, orzechowym smaku. W tym daniu idealnie sprawdzi się nasz ciemny sos sojowy. Zobacz instrukcję krok po kroku Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 9
Czas: 60 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
• 4 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
• 8 łyżek Sosu Satay Ros Thai Thai
• 10 pałeczek kurczaka
• 300 g wędzonego boczku z plasterkach
Mieszanka przypraw:
· 2 łyżeczki imbiru w proszku
· 4 łyżeczki granulowanego czosnku
· 2 łyżeczki wędzonej papryki
· 2 łyżki cukru
· ½ łyżeczki białego pieprzu
· 1 łyżeczka cayenne
Sposób przygotowania
1. Pałeczki z kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem, a następnie wykonaj cięcie dookoła kości tuż powyżej mięsa.
2. Kiedy odsłonisz kość, delikatnie zepchnij palcami mięso w dół tak, aby pałeczka samodzielnie stała na blacie.
3. Podważ chrząstkę na końcu nożem i usuń rękami, aby odsłonić końcówkę.
4. Tak przygotowane pałeczki zalej ciemnym sosem sojowym House of Asia i dokładnie w nim wymocz.
5. Wymieszaj przyprawy z listy. Chwytaj pałeczkę za koniec i dokładnie obsyp przyprawami. Pozostaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
6. Po tym czasie zawiń każdego “lizaka” w 2 plasterki wędzonego, nieparzonego boczku i lekko dociśnij, aby było szczelnie.
7. Koniec każdej pałeczki owiń folią aluminiową i podwieś na ruszcie piekarnika tak, aby miały sporo miejsca.
8. Piekarnik rozgrzej do 160* z termoobiegiem, blachę do pieczenia wyłóż papierem, a nad nią umieść ruszt z podwieszonymi lizakami. Piecz 25-35 min w zależności od wielkości pałeczek.
9. Wyciągnij ruszt, do słoiczka wlej kilka łyżek sosu Ros Thai Thai i za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj każdą z podwieszonych pałeczek.
10. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200* (dalej z termoobiegiem), umieść ruszt z lizakami pokrytymi glazurą i piecz 6-10 minut, aż będą piękne i złote!
11. Zdejmij z rusztu razem z osłonką z aluminium i podawaj z dużą ilością sosu Ros Thai Thai, który idealnie podkreśli ich smak!