Bułeczki bao z kurczakiem i piklowaną cebulą
Zjawiskowe bułeczki bao to niesamowicie pulchne i smakowite pieczywo charakterystyczne dla azjatyckiego street foodu. Dzięki dodatkowi aromatycznych past i sosów całość jest wyjątkowo soczysta i posiada bogaty smak. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 60 min.
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 3 łyżeczki pasta czosnek imbir chili
- 8 łyżek sosu hoisin
- 4 podudzia z kurczaka pokrojone w paski
- 1 cebula pokrojona w pół plastry
- 2 łyżeczki szczypiorku drobno pokrojonego
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki orzechów nerkowca prażonych
Ciasto Bao:
- 550 ml wody
- 40 g oleju rzepakowego + 2 łyżki do natłuszczenia miski
- 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 420 g mąki typ 00
- ¼ łyżeczki soli
- ½ proszku do pieczenia
Piklowana cebula:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżki cukru kokosowego
- 2 średniej wielkości cebule czerwone pokrojone w pióra
- 4 łyżki wody
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj wodę, olej, drożdże i cukier. Delikatnie podgrzej do temperatury 40°C. Następnie dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość za pomocą miksera i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- W rondelku wymieszaj wodę, ocet ryżowy oraz cukier kokosowy. Zagotuj i wystudź. Do dużej miski włóż cebulę, a następnie zalej całość wcześniej przygotowaną mieszanką. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olei i przesmaż kurczaka. Dodaj cebulę, a następnie dopraw pastą z czosnku, pastą z imbiru, solą oraz pieprzem. Następnie dodaj sos hoisin oraz świeży szczypiorek.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i oprósz mąką, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrój kółka, każde posmaruj olejem i złóż na pół. Odstaw na bok i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na 15/20 minut. Wyrośnięte bułeczki bao paruj przez około 8 minut w koszykach bambusowych lub w piecu z funkcją pary.
- Do przygotowanych bułeczek nałóż farsz wraz z piklowaną cebulką piklowaną, a następnie posyp orzechami nerkowca.