Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi
Sushi zawsze kusi! Próbowaliście już robić je w domu? To wcale nie jest trudne! Flymetothespoon krok po kroku pokazuje jak zrobić pyszne rolki z łososiem i szparagami!
Liczba porcji: 2
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
Składniki na ryż:
- 250 g ryżu do sushi
- 4 łyżki octu ryżowego
- 320 g wody
- 1,5 łyżki cukru lub erytrolu
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 4 liście nori
- imbir różowy
- sos sojowy do sushi Premium
- 1 opakowanie pasty wasabi S&B
- 150 g świeżego łososia
- 125 g serka kremowego
- 3 zielone szparagi lub ½ ogórka
- ½ małej marchewki
- ½ awokado
Sposób przygotowania
- Ryż dokładnie przepłucz kilka razy w misce, każdorazowo wylewając wodę. Następnie zalej ryż 320 ml wody, zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek folią aluminiową i pokrywką i paruj tak przez 20 minut.
- Ocet podgrzej, a następnie rozpuść w nim cukier i sól. Ryz po ugotowaniu wyłóż na deskę, żeby odparował. Polej zalewą, wymieszaj i ostudź.. W międzyczasie pokrój łososia i warzywa.
- Na macie do sushi połóż listek nori (chropowatą powierzchnią do góry). Ułóż na nim zwilżonymi palcami ryż, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na górze. Nie dociskaj ryżu, tylko delikatnie go rozprowadź. Następnie, około 1 cm od dolnej krawędzi listka, rozsmaruj kremowy serek. Następnie wyciśnij pastę wasabi i ułóż paski dodatków: łososia, awokado, szparagi i marchewkę.
- Zwijaj rolki sushi od dolnej strony, korzystając przy tym z matki. Zwijaj całość do momentu, aż matka obejmie wszystkie dodatki. Całość dociśnij dokładnie palcami od spodu przez matkę. Odsłoń jej górną część i zawijaj ciaśniej, po czym znowu dociśnij, aż zawiniesz całą rolkę.
- Pokrój sushi na pół i na mniejsze kawałki. Podawaj z dodatkowym wasabi, różowym imbirem oraz sosem sojowym.