Kulki ryżowe z kokosem

Dla fanów rozkosznej słodyczy przygotowaliśmy prosty przepis na kulki ryżowe z delikatnym, kokosowym akcentem. Dzięki dodatkowi orzechów wilgotna masa nabiera zaskakującej chrupkości, a cynamon podkreśla lekko korzenny posmak. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 45 min.

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 100 g cukru kokosowego 
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 50 g orzechów nerkowca posiekanych 
  • Pół łyżeczki cynamonu mielonego 
  • Sól do smaku
  • Skórka z jednej limonki 

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu, a następnie wystudź go.
  2. W rondelku zagrzej śmietankę, dodaj połamaną białą czekoladę i rozpuść ją. Odstaw do wystudzenia. Następnie wystudzoną masę ubij mikserem i połącz z zimnym ryżem. Dodaj połowę wiórków kokosowych oraz orzechy nerkowca. Wszystko razem wymieszaj i dopraw cynamonem, szczyptą soli, skórką limonki i cukrem kokosowym.
  3. Z tak przygotowanej masy uformuj kulki i obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki na minimum 20 min. Podawaj z pulpą z marakui i listkami świeżej mięty. 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI