Kurczak satay z sosem imbirowym
Kurczak satay to kwintesencja kuchni tajskiej. Grillowana pierś kurczaka w formie szaszłyka w pysznej marynacie na bazie mleczka kokosowego, podana z aromatycznym sosem imbirowym to nowy przepis od kulinarnej influencerki Czarnej Wisienki. Do wykonania tego przepisu możecie użyć niezawodnego OPTIGRILL od marki Tefal lub patelni grillowej. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Składniki
2 duże piersi z kurczaka
Marynata:
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 łyżki mleczka kokosowego 5-7%
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos imbirowy:
- 10 łyżek mleczka kokosowego 5-7%
- 1 łyżeczka oleju
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- sok z ½ limonki
- 1 kawałek imbiru (ok. 5cm)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne plastry.
- Czosnek wyciskamy. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Obtaczamy kurczaka w marynacie i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Rozgrzewamy patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kurczaka jak harmonijkę. Układamy kurczaka na patelni i obsmażamy z dwóch stron przez ok. 10 min.
- W małym garnuszku rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty na tarce imbir. Podsmażamy przez 2 min. na małym ogniu.
- Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać również płatki chilli.
- Usmażone sataye podajemy z dymką, sezamem i sosem imbirowym.