Kurczak Tikka Masala
Soczyste kawałki kurczaka w kremowym aromatycznym sosie Tikka Masala, to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Z nami przygotujesz to danie w zaledwie 20 minut. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 minut
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
300 g piersi lub podudzi z kurczaka (bez kości), pokrojone w 2 cm kostkę
Marynata
• 1 saszetka pasty Tikka Masala House of Asia
• 100 g Mleczka kokosowego 12 -14% House of Asia
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 3 cm posiekanego imbiru
• 1 łyżeczka soli
Sos
• 3 łyżki oleju
• 1 cebula, posiekana w kostkę
• 4 cm posiekanego imbiru
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
• po 1 łyżce przypraw: chili, słodkiej papryki, kminku
• 400 g pomidorów krojonych lub przecieru
• 100 ml wody
• 150 ml mleczka kokosowego
• 2 łyżki świeżej kolendry
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj i dodaj kurczaka.
- Przykryj folią i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nadziewaj kawałki kurczaka na długie wykałaczki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piecz 20 min.
- W czasie pieczenia przygotuj sos: Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do zarumienienia.
- Dodaj wszystkie przyprawy i szybko wymieszaj. Dodaj pomidory, wodę i mleczko kokosowe. Gotuj 10 min. mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj upieczonego kurczaka do sosu i gotuj kolejne 3 min.
Udekoruj kolendrą, podawaj z ryżem lub chlebkami.