Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung Smykwkuchni
Razem z Karoliną Smykwkuchni zabieramy Was w kolejną, kulinarną podróż do odkrycia chińskich smaków. Tylko spójrzcie jak łatwo i szybko przyrządzicie kurczaka w słodko-pikantnym sosem hoisin, który charakteryzuje się lekko czosnkowym aromatem. Przepis ten zrobicie zaledwie w 20 minut w domu. Zobaczcie jakie to proste.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 1 słoik kiełków fasoli Mung
- 4 łyżki białego sezamu
- 1 słoik imbiru marynowanego
- sos sojowy ciemny
- 1/2 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 puszka pulpy z mango QF
- 500 g ryżu jaśminowego
- 4 -5 sztuk udek z kurczaka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 dymka
- chilli świeże wedle uznania
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/ mąki ryżowej
Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- łyżka pasty chilli
- 2 cm świeżego imbiru
Sposób przygotowania
1. Mięso z kurczaka zamarynuj w marynacie. Dodaj 2 łyżki oleju, kiełki fasoli, 1/2 słoika imbiru i smaż w woku na wysokim ogniu. Kiedy mięso będzie gotowe, sos zagęszczamy skrobią, dodajemy dymkę, chilli.
2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. Kapustę poszatkuj, posól i ugniataj dłońmi aż puści lekko sok. Dodaj pulpę z mango, dopraw solą, dodaj chilli, dymkę i sezam.
4. Ryż wyłóż na półmisek, dodaj mięso w sosie na wierzch, podawaj z surówką.