Kurczak yakitori-japońskie szaszłyki w sosie miodowo czosnkowym
Niezależnie od tego, czy w kuchni preferujesz prostotę i szybkość wykonania, czy spektakularne, nieoczywiste dania – szaszłyki w sosie czosnkowym z miodem to przepis dla wszystkich!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki sosu czosnkowego z miodem
- 3 łyżki sosu sojowy Premium
- 2 łyżki sezamu prażonego
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w długie plastry
- 1 mała papryczka chili bez pestek
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wlej sos sojowy oraz dodaj papryczkę chili. Pokrojone mięso dokładnie wymieszaj w sosie, a następnie nadziej na patyki do szaszłyków.
- Rozgrzej grill. Szaszłyki wyłóż na rozgrzany ruszt i grilluj aż się zarumienią.
- Gotowe szaszłyki przed podaniem posmaruj sosem czosnkowym z miodem i posyp prażonym sezamem.