Makaron Chow Mein pszenno-gryczany ze smażonym tofu i nerkowcami Mienta Blog
Gotowi na smakową podróż do Chin? Wraz z Mienta Blog zapraszamy do skosztowania wegańskiego makaronu ze smażonym tofu i nerkowcami. Danie zyskuje na pierwszym kęsie za sprawą aromatycznych dodatków takich jak ciemny sos sojowy i sezam. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Mienta– Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 125g Makaronu Chow Mein pszenno-gryczanego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 2 łyżki Sezamu House of Asia
- 180g naturalnego tofu
- 1 papryczka chili
- 2-3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 40g nerkowców
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Tofu pokrój w plasterki, każdy z nich natrzyj posiekaną papryczką i imbirem.
- Gotowe kawałki smaż z obu stron na oleju, po czym dodaj sezam, czosnek przeciśnięty przez praskę, syrop z agawy i sos sojowy.
- Smaż do tej pory, aż tofu wraz z orzechami będą skarmelizowane.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wymieszaj go z resztą dodatków i posyp posiekanym szczypiorkiem.
PRODUKTY POWIĄZANE
Polecane przepisy
GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO
Żółte curry z kurczakiem i dynią
Jak przygotować ryż do sushi?
Pad thai z kurczakiem
Jak wykorzystać makaron Chow Mein?
Makaron Chow Mein to wszechstronne danie kuchni chińskiej, które można przygotować na wiele sposobów, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych. Oto dziesięć pomysłów na wykorzystanie tego pysznego makaronu. Smażony makaron Chow Mein z kurczakiem i świeżymi warzywami stanowi klasyczną i smaczną propozycję dań azjatyckich, idealną zarówno na obiad, jak i kolację.
Dla miłośników dań bezmięsnych doskonałym wyborem jest wegetariański Chow Mein, w którym kolorowe warzywa nadają potrawie nie tylko smaku, lecz także atrakcyjnego wyglądu.