Jak zrobić pad thai z kurczakiem?
Pad thai to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybki w przygotowaniu, pełny smaku i aromatu. Podczas przygotowania dania ważne jest żeby nie przegotować makaronu. Wystarczy, że namoczysz go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodasz do woka. Dzięki temu makaron nabierze smaku innych aromatycznych składników, pozostanie sprężysty i elastyczny.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie Makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
- 6 łyżek Pasty Pad Thai House of Asia
- 3 łyżki So../bezglutenowy-makaron-ryzowy-5-mm-200g/su rybnego House of Asia
- 1 łyżka brązowego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 150 g kiełków fasoli Mung
- 2 jajka
- ½ pęczka dymki – zielona część
- 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
- 1 limonka
Sposób przygotowania
- Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 min.
- Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
- Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
- Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
- Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
-
Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
-