Pad Thai z tofu i jajkiem
Jakub Kuroń przygotował dziś dla Was ulubione danie swojej żony, czyli tajski specjał Pad Thai! Jest to proste danie bez zbędnych dodatków, a zarazem bardzo pyszne! Pamiętajcie, żeby namoczyć wcześniej makaron w letniej wodzie, wtedy nie będzie się sklejał i będzie idealny do przygotowania tego dania. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego 5 mm
- 6 łyżek pasty Pad Thai
- 300 g tofu naturalnego
- 2 cebule
- 1 papryka
- Kawałek cukinii
- 4 jajka M
- Olej roślinny do smażenia
- Do dekoracji: orzeszki ziemne, dymka, papryka chilli w płatkach, ew. kiełki fasoli mung
Sposób przygotowania
- Makaron namocz w zimnej wodzie przez 30-40 minut. Tofu pokrój w drobną kostkę, osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru.
- Usmażone tofu przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej olej rośliny. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, oraz paprykę pokrojoną w paski. Po 2 minutach dodaj cukinię pokrojoną w słupki, smaż chwilę. Następnie dodaj odsączony makaron, smaż kilka minut.
- Dodaj pastę do pad thai, smaż mieszając czasami. Przesuń zawartość patelni na jedną stronę, na drugą wlej rozmieszane, doprawione solą jajka. Kiedy zaczną się ścinać wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smaż jeszcze 1-2 minuty.
- Podawaj z dymką, posiekanymi orzeszkami i chilli.