Pad Thai z tofu i jajkiem

Jakub Kuroń przygotował dziś dla Was ulubione danie swojej żony, czyli tajski specjał Pad Thai! Jest to proste danie bez zbędnych dodatków, a zarazem bardzo pyszne! Pamiętajcie, żeby namoczyć wcześniej makaron w letniej wodzie, wtedy nie będzie się sklejał i będzie idealny do przygotowania tego dania. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.3 / 5. Ilość głosów: 24

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm
  • 6 łyżek pasty Pad Thai
  • 300 g tofu naturalnego
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • Kawałek cukinii
  • 4 jajka M
  • Olej roślinny do smażenia
  • Do dekoracji: orzeszki ziemne, dymka, papryka chilli w płatkach, ew. kiełki fasoli mung

Sposób przygotowania

  1. Makaron namocz w zimnej wodzie przez 30-40 minut. Tofu pokrój w drobną kostkę, osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  2. Usmażone tofu przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej olej rośliny. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, oraz paprykę pokrojoną w paski. Po 2 minutach dodaj cukinię pokrojoną w słupki, smaż chwilę. Następnie dodaj odsączony makaron, smaż kilka minut.
  3. Dodaj pastę do pad thai, smaż mieszając czasami. Przesuń zawartość patelni na jedną stronę, na drugą wlej rozmieszane, doprawione solą jajka. Kiedy zaczną się ścinać wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smaż jeszcze 1-2 minuty.
  4. Podawaj z dymką, posiekanymi orzeszkami i chilli.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI