Pieczone szparagi z sosem teriyaki
Wiosna sprzyja urozmaicaniu posiłków sezonowymi warzywami. Szparagi jako jedne z pierwszych zwiastują jej nadejście. Są pyszne, cenne w witaminy i minerały a przy tym niskokaloryczne. Wypróbujcie nasz przepis na pieczone szparagi w intensywnym, lekko słodkim sosie teriyaki. To ciekawe połączenie kuchni europejskiej i azjatyckiej z pewnością przyjemnie Was zaskoczy.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka oliwy
- pęczek zielonych szparagów
Sposób przygotowania
- Szparagi dobrze umyj, odkrój łykowate końcówki. Jeśli używasz grubszych szparagów obierz je. Cienkie szparagi nie wymagają obierania. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki z oliwą i polej na szparagi. Następnie posyp je sezamem.
- Piecz przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Podawaj z pozostałym sosem tariyaki.