Placuszki z tapioką
Tapioka to małe, bajecznie wyglądające perełki lub mąka z egzotycznie brzmiącego manioku. Jest lekkostrawna i bardzo pożywna, a przede wszystkim nie zawiera cholesterolu i glutenu. Ma neutralny smak dlatego dobrze łączy się ze słodkimi dodatkami i jest składnikiem większości azjatyckich deserów. Można z niej przygotować puddingi, budynie, racuchy czy też naleśniki. Jest również wykorzystywana do zagęszczania zup i sosów. Stanowi podstawę buble tea, popularnego w Azji napoju na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych lub mleka. Nasz Szef Kuchni przygotował specjalnie dla Was placuszki z tapioką. Koniecznie musicie spróbować.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 150 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 1,5 łyżki Sosu rybnego House of Asia (można zastąpić sosem sojowym)
- 3 łyżki mąki z tapioki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oleju; do smażenia
- 2 jajka
Pikantne pomidorki cherry
- 1 łyżka Sosu Sriracha House of Asia
- 15 pomidorków cherry; pokrojone w ćwiartki
- 1 szalotka; drobno pokrojona
- 4 gałązki kolendry; drobno pokrojone
Sposób przygotowania
1. W misce połącz wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż małe placuszki na złoty kolor.
3. Do miseczki włóż pomidorki i połącz je z szalotką, kolendrą i sosem sriracha.
4. Placuszki podaj z pikantnymi pomidorkami.