Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem kokosowym

Szukacie kulinarnych inspiracji? Mamy dla Was autorski przepis od znakomitego szefa kuchni Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek. Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem. Jest to ciekawa wariacja na temat tajskiej kuchni, którą przygotujecie zaledwie w 25 minut. Smacznego!

 

 

3.8 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min

Ostrość:

Składniki

Pulpeciki:

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, opcja termoobieg.
  2. Mięso wymieszaj z pozostałymi składnikami, uformuj 12 pulpecików, umieść w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku dodaj 3-4 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego), pokrój w kostkę pieczarki i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pastę Tom Kha, wymieszaj i przytrzymaj przez kolejne 10-15 sekund. Wlej mleczko kokosowe, dodaj liście kaffiru, pomidory pokrojone w ćwiartki, dopraw solą, sosem rybnym i miodem. Gotuj na dużym ogniu i mieszaj dość często przez około 10-12 minut.
  4. Pokrój grzyby na cienkie plasterki, które wykorzystamy później jako dekorację.
  5. Na głębokim talerzu dodaj sos, pulpeciki, pieczarki i liście kolendry.

TIP: Jeśli chcesz, możesz również podać ten talerz z ryżem lub makaronem ryżowym.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy makaron ryżowy 5 mm 200g House of Asia

Makaron ryżowy 5 mm 200 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI