Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem kokosowym
Szukacie kulinarnych inspiracji? Mamy dla Was autorski przepis od znakomitego szefa kuchni Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek. Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem. Jest to ciekawa wariacja na temat tajskiej kuchni, którą przygotujecie zaledwie w 25 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
Pulpeciki:
- 2 łyżki sosu z chili z czosnkiem
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 400 g zmielonej piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 jajko
- 100 g bułka tarta panko
- opcjonalnie (1 pęczek drobno posiekanej kolendry)
Sos:
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 2 łyżeczki pasty Tom Kha
- 3 liście limonki kaffir
- 2 łyżki sosu rybnego
- 10-11 pomidorków koktajlowych
- 3 pieczarki (około 150 g)
- 2-3 łyżki miodu (zamiast tego można użyć 2 łyżek cukru kokosowego).
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza, opcja termoobieg.
- Mięso wymieszaj z pozostałymi składnikami, uformuj 12 pulpecików, umieść w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. W garnku dodaj 3-4 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego), pokrój w kostkę pieczarki i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj pastę Tom Kha, wymieszaj i przytrzymaj przez kolejne 10-15 sekund. Wlej mleczko kokosowe, dodaj liście kaffiru, pomidory pokrojone w ćwiartki, dopraw solą, sosem rybnym i miodem. Gotuj na dużym ogniu i mieszaj dość często przez około 10-12 minut.
- Pokrój grzyby na cienkie plasterki, które wykorzystamy później jako dekorację.
- Na głębokim talerzu dodaj sos, pulpeciki, pieczarki i liście kolendry.
TIP: Jeśli chcesz, możesz również podać ten talerz z ryżem lub makaronem ryżowym.