Ramen z grzybami Shiitake, Wakame i Nori
Ramen – pożywny bulion z dodatkiem sycącego makaronu, z dowolnie dobranymi dodatkami. W naszej wersji z grzybami Shiitake, wodorostami Wakame, jajkiem, szczypiorem i sezamem. To wersja dla wegetarian i wszystkich, którzy uwielbiają smak kuchni azjatyckiej.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 75 g Makaronu Ramen House of Asia
- 2 saszetki Zupy Miso House of Asia
- 2 suszone Grzyby Shiitake House of Asia
- 1 łyżka Wakame House of Asia
- 1 Liść Nori Hosue of Asia– płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- 1 jajko
- 1 łyżka cebuli dymki,
- drobno posiekanej
- 1 łyżeczka prażonego białego sezamu, do podania
- 300 ml wody
- 100 g tofu
- 1 kapusta pak choi
Sposób przygotowania
- Namocz w letniej wodzie grzyby shiitake.
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do garnka wlej 300 ml wody, dodaj miso i wakame. Należy pilnować, aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Do gorącej wody dodaj grzyby. Gotuj 8-10 min.
- Tofu pokrój w kostkę 2 cm i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni
- Jajko włóż do zimnej wody i gotuj, kiedy woda zacznie wrzeć odmierz 3,5 min., po tym czasie jajko będzie gotowe. Obierz je i przekrój na 2 połówki.
- Makaron rozłóż do 2 misek, wlej bulion z grzybami i wakame. Następnie dodaj dwa kawałki liścia nori, liście kapusty, tofu, jajko, posyp dymką i sezamem.