Ramen z tofu i Wakame
Zapewne niejednokrotnie próbowaliście klasycznej wersji Ramen, ale co powiecie na „odchudzoną” wersję? Przed wami zupa Ramen z tofu i wakame. Dzięki odpowiednim dodatkom i wodorostom wakame zupa jest pełna aromatu i smaku. Jej przygotowanie jest naprawdę proste — sprawdźcie sami.
Liczba porcji: 2
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g świeżego makaronu Ramen
- 15 g glonów wakame
- 200 g tofu pokrojone w małą kostkę
- 2 kapusty pak choy lub 1 pekińska pokrojone w duże kawałki
- 0,5 białej rzepy lub kalarepy pokrojonej w cienkie plastry
- 2 jajka
- 1 pęczek świeżego szczypiorku drobno pokrojone
Bulion
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pasty miso
- 30 g grzybów Shiitake
- 8 suszonych liści kaffiru
- 1,5 l wody
- 2 średnie cebule pokrojone na pół
- 1 marchew pokrojona w cienkie plastry
- 1 pietruszka pokrojona w cienkie plastry
- 0,5 małego pora pokrojonego w grube plastry
- 1 trawa cytrynowa
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 2 gwiazdki anyżu
- Sól, pieprz, chilli w płatkach do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj bulion: Do garnka wlej wodę, dodaj składniki. Gotuj 45 minut. Gotowy bulion przecedź przez sito. Dopraw sosem sojowym, anyżem oraz chili, chwilę gotuj.
- Makaron i wakame przygotuj wg wskazań na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minuty od momentu wrzenia wody)
- Do głębokich misek nałóż pak- choy, rzepę, wakame, tofu, dodaj przekrojone na pół jajko oraz makaron. Wlej porcje gorącego bulionu i posyp pokrojonym szczypiorkiem.