Sajgonki idealne krok po kroku Jakjalubiejesc
Domowe sajgonki – pysznie, szybko i prosto! Zaskocz swoich bliskich prawdziwymi, domowymi sajgonkami! Przed Wami przepis krok po kroku od Jakjalubiejesc, który pozwoli Ci przygotować idealnie chrupiące sajgonki z delikatnym farszem. Gotowe w zaledwie 25 minut, podawane z sosem słodko-kwaśnym Thai Hertiage – smak, który pokochasz od pierwszego kęsa! Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
- 1/2 opakowania Grzybów Mun House of Asia
- 1/2 opakowania Makaronu Vermicelli House of Asia
- 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki Sos słodko kwaśny Thai Hertiage
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
- 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
- 2 marchewki pokrojone w paski
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 cm imbiru posiekanego
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku posiekanego
- 4-5 liści kapusty pekińskiej poszatkowanej
- Pieprz
- Olej do smażenia (najlepiej się smaży w głębokim tłuszczu)
- Szczypior/ kolendra/ sezam do dekoracji
Sposób przygotowania
- Makaron Vermicelli oraz grzyby Mun zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia.
- Na 2-3 łyżkach oleju przesmaż mięso. Po odparowaniu płynu dodaj marchew, cebulę, imbir oraz czosnek i duś ok. 5 min.
- Odsącz grzyby oraz makaron (od razu potnij go na mniejsze części)
- Do większej miski przełóż zawartość patelni oraz makaron, grzyby, natkę (lub szczypior) kapustę pekińską, sos sojowy, sos rybny oraz pieprz. Wszystko wymieszaj.
- W dużym talerzu/ naczyniu z wodą umieść papier ryżowy, co chwilę odwracając. Mocz go ok. 8-10 sek.
- Na suchym blacie połóż odsączony papier i przetrzyj ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar wody.
- Ok. 3-4 cm od krawędzi papieru umieść farsz. Zwiń jak krokiety, w bardzo ciasny rulon. Im ciaśniej, tym lepiej
- Zwinięte sajgonki połóż na talerzu w odstępach i talerz włóż do lodówki na ok. 30 min.
- Rozgrzej garnek z olejem (głęboki tłuszcz) i włóż pojedynczo każdą z sajgonek. Po kilku sekundach możesz dołożyć kolejną. Nie smaż więcej niż dwie jednocześnie (mogą się sklejać).
- Sajgonki odwróć co chwilę najlepiej za pomocą szczypców. Smaż do złotego koloru i odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawaj z sosem słodko-kwaśnym. Talerz z sajgonkami możesz udekorować szczypiorkiem lub kolendrą.