Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym
Sajgonki to idealne rozwiązanie dla fanów orientalnych smaków, które sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również zachwyci Twoich znajomych podczas wieczornego spotkania!
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 Opakowanie papieru ryżowego House of Asia
- 200 g Makaronu ryżowego Vermicelli House of Asia
- 30 g Grzybów Mun krojonych House of Asia
- 2 łyżeczki Przyprawy chińskiej House of Asia
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
- 4 plasterki świeżego imbiru
- 1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
- Świeża kolendra drobno pokrojona
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- Otarta skórka z 1 limonki
- 2 świeże jajka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, marchew, imbir i chili. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru, dodaj mięso. Usmażony farsz przełóż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia (miska musi być duża, ponieważ później posłuży do wymieszania całego farszu).
- Grzyby Mun przygotuj wg wskazań na opakowaniu, odsącz je i dodaj do farszu.
- Makaron przygotuj według wskazań na opakowaniu. Następnie przetnij go kilkukrotnie nożem i dodaj do farszu.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce, dodaj 2 jajka oraz kolendrę. Dopraw do smaku przyprawą chińską oraz skórką z limonki.
- Papier ryżowy połóż na desce i delikatnie zwilż płatek ciepłą wodą. Łyżkę farszu połóż na wilgotnym papierze i zwiń jak krokieta. Zobacz film >
- Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Podawaj z ulubionym sosem.