
Shoyu Ramen z boczkiem

Shoyu Ramen z boczkiem – klasyk japońskiej kuchni w domowym wydaniu! Głęboki, sojowy bulion, sprężysty makaron i chrupiący boczek tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Idealny comfort food na każdą porę dnia!
Liczba porcji: 1
Czas: 30 min + 2,5 godz gotowania
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Bulion:
- 1 cały kurczak (około 2 kg)
- 0,5 kg karkówki
- 2 spore marchewki, pokrojone w większe części
- 1 duża główka czosnku, rozgniecionego
- 100 g cebulki dymki
- 5 l wody
- 1 cebula, przekrojona na pół
- ok 7,5 cm imbiru ze skórą
Tara:
- 125 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Sosu Mirin House of Asia
- 50 ml sake
- 1/2 łyżki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku, starty
- drobno posiekana zielona cebulka
Do podania ramenu:
- 2 opakowania Makaronu świeżego Ramen House of Asia
- 2 kawałki Liści Nori alg morskich House of Asia lub Chipsy Nori prażone House of Asia
- 20 g Wodorostów Wakame House of Asia namoczonych 10 minut w gorącej wodzie
- kilka plastrów boczku chashu
- 2 marynowane jajka do ramenu (link nasz https://houseofasia.pl/przepisy/jak-ugotowac-jajko-marynowane-do-ramenu/)
- Garść dymki drobno pokrojonej
Boczek chashu:
- 1,5 łyżki Sosu Mirin House of Asia
- 125 ml Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1,5 łyżki sake
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżka cukru
- 1kg boczku surowego
- Woda
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania boczku:
- Do rondelka wlej sake oraz mirin, podgrzej. Gotuj 3 minuty, aby alkohol odparował. Dorzuć czosnek oraz imbir, a następnie dolej obydwa rodzaje sosu sojowego, zagotuj. Dodaj cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Zostaw na godzinę.
- Mięso włóż do garnka (nie może być zimne, należy wyjąć je z lodówki godzinę wcześniej), zalej przygotowanym sosem oraz dolej wodę tak, aby przykryła mięso na około 1 cm. Doprowadź do wrzenia, ściągnij szumowiny i zmniejsz ogień. Mięso gotuj delikatnie aż osiągnie odpowiednią miękkość. Zwykle trwa to od 2,5 do 4 godzin. Gotowy boczek wyciągnij z garnka i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed dodaniem do ramenu pokrój boczek w plastry i podsmaż na patelni.
Sposób przygotowania ramenu:
- Na suchej patelni podpal imbir oraz cebulę.
- W dużym garnku umieść kurczaka, karkówkę, marchew, czosnek oraz białą część cebulki dymki. Zalej 4 litrami wody tak, aby mięso było zakryte. Dodaj zwęgloną cebulę oraz imbir. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień tak, aby delikatnie się gotował. Zbierz z wierzchu szumowiny. Przez cały czas gotowania składniki powinny być zakryte wodą. Po około 30 minutach dołóż zieloną część dymki i gotuj dalej przez kolejną godzinę, pamiętaj by bulion nie gotował się zbyt mocno.
- Po tym czasie wyjmij kurczaka oraz karkówkę. Gdy kurczak ostygnie obierz go z mięsa, a kości opłucz pod zimną wodą i włóż z powrotem do garnka z wywarem. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień na niski. Gotuj bulion przez kolejne 1,5 godziny, aż otrzymasz około 3 litry rosołu. Przecedź.
- W celu przygotowania tary, wszystkie składniki połącz w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Do misek włóż wszystkie składniki na ramen: makaron, wakame, połówki jajek, nori, plastry boczku oraz 2 łyżki tary. Zalej wrzącym bulionem i posyp dymką.