Shoyu Ramen z boczkiem

Shoyu Ramen z boczkiem – klasyk japońskiej kuchni w domowym wydaniu! Głęboki, sojowy bulion, sprężysty makaron i chrupiący boczek tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Idealny comfort food na każdą porę dnia!

5 / 5. Ilość głosów: 317

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 30 min + 2,5 godz gotowania

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Bulion:

  • 1 cały kurczak (około 2 kg)
  • 0,5 kg karkówki
  • 2 spore marchewki, pokrojone w większe części
  • 1 duża główka czosnku, rozgniecionego
  • 100 g cebulki dymki
  • 5 l wody
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • ok 7,5 cm imbiru ze skórą

Tara:

Do podania ramenu:

Boczek chashu:

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania boczku:

  1. Do rondelka wlej sake oraz mirin, podgrzej. Gotuj 3 minuty, aby alkohol odparował. Dorzuć czosnek oraz imbir, a następnie dolej obydwa rodzaje sosu sojowego, zagotuj. Dodaj cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Zostaw na godzinę.
  2. Mięso włóż do garnka (nie może być zimne, należy wyjąć je z lodówki godzinę wcześniej), zalej przygotowanym sosem oraz dolej wodę tak, aby przykryła mięso na około 1 cm. Doprowadź do wrzenia, ściągnij szumowiny i zmniejsz ogień. Mięso gotuj delikatnie aż osiągnie odpowiednią miękkość. Zwykle trwa to od 2,5 do 4 godzin. Gotowy boczek wyciągnij z garnka i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed dodaniem do ramenu pokrój boczek w plastry i podsmaż na patelni.

Sposób przygotowania ramenu:

  1. Na suchej patelni podpal imbir oraz cebulę.
  2. W dużym garnku umieść kurczaka, karkówkę, marchew, czosnek oraz białą część cebulki dymki. Zalej 4 litrami wody tak, aby mięso było zakryte. Dodaj zwęgloną cebulę oraz imbir. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień tak, aby delikatnie się gotował. Zbierz z wierzchu szumowiny. Przez cały czas gotowania składniki powinny być zakryte wodą. Po około 30 minutach dołóż zieloną część dymki i gotuj dalej przez kolejną godzinę, pamiętaj by bulion nie gotował się zbyt mocno.
  3. Po tym czasie wyjmij kurczaka oraz karkówkę. Gdy kurczak ostygnie obierz go z mięsa, a kości opłucz pod zimną wodą i włóż z powrotem do garnka z wywarem. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień na niski. Gotuj bulion przez kolejne 1,5 godziny, aż otrzymasz około 3 litry rosołu. Przecedź.
  4. W celu przygotowania tary, wszystkie składniki połącz w rondlu. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  5. Do misek włóż wszystkie składniki na ramen: makaron, wakame, połówki jajek, nori, plastry boczku oraz 2 łyżki tary. Zalej wrzącym bulionem i posyp dymką.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron świeży Ramen 200g House of Asia

Makaron Ramen świeży 200 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos mirin przyprawa 200ml House of Asia

Sos Mirin przyprawa 200 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI