Jak zrobić sushi z foremek?
Foremki do sushi – Twój sposób na ekspresowe danie! Przygotowanie sushi nigdy nie było tak szybkie i proste. Dzięki foremkom zaoszczędzisz czas, a Twoje sushi będzie wyglądać jak z najlepszej restauracji! Koniecznie zobacz film>
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Ryżu do sushi House of Asia
- 2 łyżki Sosu do ryżu do sushi House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty Wasabi House of Asia
- 1 arkusz Liścii Nori alg morskich House of Asia
- 1/2 ogórka zielonego
- 100 g łososia
- 1/2 awokado
- Do podania Sos sojowy słodki House of Asia
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Wystudź, dopraw sosem i dokładnie wymieszaj.
- Foremki, w których będziesz przygotowywać sushi wyłóż folią spożywczą.
- Awokado i łososia pokrój w cienkie plastry.
- Za pomocą obieraczki do warzyw wytnij kilka długich plastrów ogórka, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę.
- Nori pokrój na mniejsze kwadraty tak, aby pasowały do foremki.
- Do foremek ułóż składniki według upodobań np.: listek nori, ryż, wasabi, łosoś na koniec ryż. Przygotuj różne wariacje. Całość dociśnij i delikatnie wyjmij uformowane sushi. Podawaj z ulubionym sosem sojowym.
TIP: Jeżeli nie masz foremek do sushi, możesz użyć foli spożywczej: rozłóż folię na blacie, na jej środku ułóż składniki, tak aby ryż był na końcu, następnie zbierz końce folii i ciasno zwiń, formując kulę.