Tajska zupa kokosowa Tom Kha z kurczakiem i pieczarkami
Jesteście spragnieni nowej dawki azjatyckich smaków? Przed wami tajska zupa Tom Kha na bazie mleczka kokosowego. Jest jednocześnie pikantna i kwaśna (ale zapewniamy że równie pyszna). Tym co nadaje jej niesamowity aromat, jest właśnie kwaskowaty sok z limonki. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 3 łyżeczki pasty Tom Kha
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5 suszonych liści limonki kaffir
- 2 łyżki soku z limonki
- 200 g piersi z kurczaka
- 5 średnich pieczarek pokrojone na ćwiartki (możesz też użyć boczniaki)
- 100 ml wody
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szalotka
- 2 trawy cytrynowe (białe części)
- świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę, mleczko kokosowe i zagotuj.
- Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości.
- Dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, liście kaffiru, pieczarki oraz papryczkę chili.
- Dodaj sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Gotowe danie udekoruj kolendrą.
TIP: Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca jeśli podasz ją z ryżem lub makaronem ryżowym.