Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca Praktykulinarni
Kolejny przepis na Pad thai nie musi być nudny! Praktykulinarni znowu inspirują i przygotowali wersję idealną dla wegan. Tym razem ten tajski klasyk powstał na bazie kwiatu bananowca, a dodatek sosu sojowego i pasty z tamaryndowca dodaje potrawie niespotykanego smaku. Pozostaje tylko życzyć smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 140 g pędów bambusa
- 200 g makaronu ryżowego 5 mm
- 250 g kwiatu bananowca banana blossom pokrojonego w ćwiartki
- 150 g kiełków fasoli
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych
- 1 łyżka sezamu
- 3-4 łyżki kolendry posiekanej
- 3 łyżki szczypiorku posiekanego
Sos:
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka pasty z chili
- 1 szalotka posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 6 łyżek soku z limonki
TIP: Zamiast pasty z tamaryndowca możesz dodać 2 łyżeczki startego na tarce imbiru
Zamiast pasty z chili możesz dodać małą, posiekaną papryczkę chili
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Później zalej go zimną wodą.
- Kwiaty bananowca opłucz z zalewy i pokrój na ćwiartki. Odsącz pędy bambusa, opłucz kiełki. Wszystkie składniki sosu wrzuć do malaksera i zmiksuj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kwiaty bananowca i smaż przez 3 minuty. Dodaj pędy bambusa i kiełki. Po 2 minutach dodaj odcedzony makaron i sos. Wrzuć szczypior, dokładnie wymieszaj, ciągle podgrzewając.
- Gotowe danie podawaj posypane orzeszkami, kolendrą i sezamem.