Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem Sriracha Flymetothespoon
Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich burgery w wersji wege. Flymetothespoon pokazuje jak w łatwy sposób można przygotować to pyszne danie. W przepisie użyliśmy szarpanego jackfruita, który jest roślinnym zamiennikiem mięsa. Puszka jackfruita, marynata, ulubione bułki i burger gotowy!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
Składniki na wege burgera:
565 g zielonego szarpanego jackfruita
Marynata do jackfruita:
- 4 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki sosu BBQ Mississippi
- 4 łyżeczki sosu Worcester
- 3 łyżeczki papryki wędzonej
Sriracha mayo:
- 1 łyżka srirachy zielonej
1 łyżka wege majonezu
Pozostałe składniki:
- 2 bułki do burgera
- 1 marchewka
- ½ czerwonej cebuli
- 1 awokado
- kilka liści szpinaku
Sposób przygotowania
- Jackfruita wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 20 minut. Majonez wymieszaj ze srirachą.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż jackfruita na patelnię i podsmażaj przez około 5 minut. Później wymieszaj z pozostałą marynatą.
- Bułki do burgerów rozkrój i podgrzej na suchej patelni. Na dolnej części rozłóż jackfruita. Na to ułóż cebulę, awokado i marchewkę. Przykryj szpinakiem i nałóż łyżeczkę mayo srirachy. Wszystko przykryj drugą bułką.