Wegetariańskie massaman curry
Nasz jesienny HIT, czyli rozgrzewające i aromatyczne tajskie danie massaman curry z marchewką i ziemniakami. Bazą przepisu jest jedna z najsmaczniejszych past curry. W połączeniu z mleczkiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos, z delikatną nutą cynamonu. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżki pasty massaman curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
- 100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę
- 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
- 100 g średnich ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej 100 ml mleczka kokosowego, wmieszaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
- Dodaj cebulę, następnie marchew, selera i ziemniaki. Smaż mieszając przez 1 min.
- Dodaj pozostałe mleczko, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.