Żółte curry z dorsza z pomidorkami cherry
Odkryj wyjątkowy smak żółtego curry z dorsza, wzbogaconego soczystymi pomidorkami cherry, delikatnym mleczkiem kokosowym i aromatycznym sosem rybnym. Nasz przepis to doskonałe połączenie egzotycznych składników, które przeniesie Cię prosto do serca Azji.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 minut
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 5-7 % House of Asia
- 1,5 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 3-4 łyżki Żółtej pasty curry House of Asia (w zależności od ostrości)
- 300 g filetu z dorsza ze skórą; pokrojonego w 3 cm kostkę
- 1 średnia cebula; pokrojona w 1 cm kostkę
- 1 średni bakłażan; pokrojony w 2 cm kostkę
- 120 g pomidorków koktajlowych; przekrojone na pół
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 3 liście kaffiru
- sok z 0,5 limonki
- 6 sztuk świeżej kukurydzy baby; pokrojonej w 2 cm kawałki
- 4 cm korzenia imbiru; pokrojonego w zapałki
- 2 gałązki świeżej mięty
- 2,5 łyżki oleju do smażenia
- kolendra; do dekoracji
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, imbir, bakłażana i kukurydzę.
- Dodaj żółtą pastę curry oraz kurkumę i smażymy do uwolnienia aromatu.
- Wlej mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki i gotuj przez 6-8 minut na średnim ogniu.
- Dodaj liście kaffiru i cukier kokosowy.
- Na patelnię wrzuć dorsza i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj miętę oraz pomidorki i gotuj jeszcze 3 minuty.
- Danie nalej do miseczek, dekoruj listkami kolendry.