Wegetariańskie spring rolls
Dla wszystkich miłośników warzyw oraz osób, które mają ochotę na coś lekkiego i zdrowego mamy przepis na spring rolls. Doskonałym wykończeniem dania są tajskie sosy: Sriracha lub słodki chili, które nadadzą wyrazistego smaku. Zobacz film jak zrobić spring rolls Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 1 opakowanie makaronu vermicelli z fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 liście sałaty np. lodowej
- 1 mała czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w słupki
- 1 ogórek pokrojony w słupki
- kilka gałązek kolendry
Sosy:
- sos sriracha
- sos słodkiego chilli
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu, odsącz i dodaj 1 łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj.
- Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
- Papier ryżowy zamocz na chwilę w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno na nim: sałatę, marchew, ogórka, paprykę, cebulę, makaron i kolendrę.
- Zwiń w rulonik szczelnie zamknięty na brzegach.
TIP: Podawaj z sosami: Sriracha lub słodkim chili.