Kuchnia japońska? Jeszcze kilka lat temu kojarzyła się wyłącznie z sushi, dziś, potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni w najróżniejszych odsłonach możemy spotkać zarówno w restauracjach jak i na stołach Polaków.
Prostota, szybkość w przygotowaniu japońskich dań i ich niskokaloryczność i idące za tym walory smakowe są atutami, które każdego dnia zwiększają liczbę miłośników tej kuchni.
Jedne z najbardziej popularnych potraw w Japonii są zupy Ramen, których podstawą jest wywar mięsny i makaron z mąki pszennej zwany również ramen. Wersja Miso Ramen charakteryzuje się dodatkiem pasty sojowej miso, która wzbogaca smak potrawy. Ta stosunkowo prosta zupa, przypominająca nasz rosół, jest jednym z narodowych dań Japonii. Można ją przyrządzać na bazie kości wołowych, wieprzowych czy kurczaka. Jak w większości dań japońskich również do zupy dodajemy sos sojowy. Zachęcamy do spróbowania Miso Ramen z kurczakiem.
Drugim najczęściej pojawiającym się daniem na stołach Japończyków jest Tonkatsu, czyli japońska wersja naszego schabowego. Jest to idealna propozycja dla wszystkich mięsożerców. Niezwykłe połączenie smaków słodkiego i słonego jaki nadaje mięsu marynata z sosu teriyaki sprawia, że ciężko się nie wpisać tego dania na listę swoich ulubionych potraw. Dodatkowo Japończycy do panierowania używają panko, która wchłania mniej tłuszczu i powoduje, że nasz kotlet staje się bardziej chrupiący niż używając tradycyjnej bułki tartej. Japończycy bardzo dużą uwagę przykładają do wyglądu potraw i wygody ich spożywania, dlatego rekomendują podawanie Tonkatsu pokrojonego na kawałki o wielkości jednego kęsa, taka by było wygodnie złapać go pałeczkami. Danie serwuje się ryżem i surówką z białej kapusty.
Oczywiście w kuchni japońskiej nie może zabraknąć wspominanego na początku sushi . Zawijanie rolek to świetna zabawa, a przyrządzanie ich wcale nie jest takie trudne jak może nam się wydawać. Proponujemy aby połączyć Japonie z Polską i zachęcamy do spróbowania sushi w wersji śledź maki. Maki to zwijane i pokrojone na małe wałeczki rolki ryżu zawinięte w algi morskie zwane nori , zawierające w środku np. rybę, ogórka.
Więcej japońskich przepisów znajdziecie na naszej stronie.