California maki z mango, łososiem i ogórkiem Czarna Wisienka
Izabela Kapis znana jako Czarna.Wisienka na co dzień przygotowuje proste przepisy z nutą podróży. Tym razem zabiera Was do Japonii. Przed Wami pyszne California maki z mango, łososiem i ogórkiem. Koniecznie muście sprawdzić ten przepis.
Liczba porcji: 4
Czas: 70 min
Ostrość:
Składniki
- 4 liście nori
- 300 g ryżu do sushi + 350 ml wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1/2 mango pokrojonego w cienkie paski
- 1 ogórek pokrojony w cienkie paski
- 1/4 łososia (ok. 50g), pokrojonego w paski (bez skóry i ości)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- sos sojowy Premium
Sposób przygotowania
- Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy aż woda będzie prawie przeźroczysta. Zalewamy czystą wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut w garnku z grubym dnem, pod przykryciem.
- Ugotowany ryż zostawiamy w garnku z przykrywką na 1h. Przestudzony ryż mieszamy z wymieszanym w misce octem, cukrem pudrem i solą.
- Rozkładamy arkusze nori na bambusowej macie. Następnie ryż układamy po całości zostawiając wolne boki.
- Układamy paski łososia, ogórka i mango na ryżu. Rolujemy sushi przy pomocy maty. Kroimy ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.