California maki z mango, łososiem i ogórkiem Czarna Wisienka

Izabela Kapis znana jako Czarna.Wisienka na co dzień przygotowuje proste przepisy z nutą podróży. Tym razem zabiera Was do Japonii. Przed Wami pyszne California maki z mango, łososiem i ogórkiem. Koniecznie muście sprawdzić ten przepis. 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 70 min

Ostrość:

Składniki

  • 4 liście nori
  • 300 g ryżu do sushi + 350 ml wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 mango pokrojonego w cienkie paski
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie paski
  • 1/4 łososia (ok. 50g), pokrojonego w paski (bez skóry i ości)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • sos sojowy Premium

Sposób przygotowania

  1. Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy aż woda będzie prawie przeźroczysta. Zalewamy czystą wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut w garnku z grubym dnem, pod przykryciem.
  2. Ugotowany ryż zostawiamy w garnku z przykrywką na 1h. Przestudzony ryż mieszamy z wymieszanym w misce octem, cukrem pudrem i solą.
  3. Rozkładamy arkusze nori na bambusowej macie.  Następnie ryż układamy po całości zostawiając wolne boki. 
  4. Układamy paski łososia, ogórka i mango na ryżu. Rolujemy sushi przy pomocy maty. Kroimy ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Mata bambusowa House of Asia

Mata bambusowa do sushi

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI