Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym
Nasz przepis na pieczone skrzydełka to świetna opcja dla tych, którzy chcą połączyć klasyczną potrawę, z orientalnym smakiem. Zbierz wszystkie składniki i rozkoszuj się aromatycznym posiłkiem!
Liczba porcji: 3
Czas: 1:45 min
Ostrość:
Składniki
1 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- Otarta skórka z 1 limonki
Składniki sosu:
- 4 liście limonki kaffir
- 3 łyżki ziaren białego sezamu uprażone na suchej patelni
- 3 szalotki pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka miodu
- 2 cm świeżego imbiru drobno pokrojonego
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka masła do smażenia
- Świeży szczypiorek drobno pokrojony do dekoracji
- Sos sojowy jasny do smaku
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty połącz w dużej misce. Włóż do niej skrzydełka i odstaw do lodówki na min. 1 godz.
- Na patelni rozgrzej masło i przesmaż szalotkę, czosnek, imbir i chili. Dodaj miód, zalej wszystko bulionem i dodaj liście kaffiru. Zredukuj płyn o połowę, wyjmij liście kaffiru z sosu i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj skrobię kukurydzianą wymieszaną z 1 łyżką wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj prażony sezam. Dopraw do smaku skórką z limonki i sosem sojowym.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż skrzydełka, polej je odrobiną wody (ok. 100 ml) i piecz około 45 min. Upieczone skrzydełka pozostaw na 15 min. pod przykryciem z folii aluminiowej.
- Skrzydełka wymieszaj z przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem.