Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem Teriyaki Flymetothespoon
Lubisz jeść burgery, ale nie jesz mięsa? Odkryj pomysł na smaczny wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki. To tropikalny owoc chlebowca, który posiada włóknistą strukturę. Dzięki temu przypomina mięso i króluje w kuchni wegetariańskiej. Flymetothespoon pokazuje jak w łatwy sposób można przygotować to pyszne danie.
Liczba porcji: 4
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 50 g sosu teriyaki (1 saszetka)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 puszka szarpanego jackfruita
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- 8 liści sałaty karbowanej zielonej
SOS:
- 2 łyżki czerwonej srirachy
- 1 łyżka musztardy starofrancuskiej Maille
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
- Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.