Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami Yummy_fotografia_kulinarna

Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami- czyż nie brzmi to jak przepis na idealny pochmurny, jesienny wieczór w domowym zaciszu? Razem z Yummy_fotografia_kulinarna przedstawiamy Wam znakomity pomysł na pyszny obiad w gronie znajomych czy kolację we dwoje.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.7 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 60 min.

Ostrość:

Składniki

  • 1-2 łyżki Pasty curry czerwonej
  • 450g puszka Pulpy z mango Alphonso QF
  • 1 dynia hokkaido i 1 obrana dynia piżmowa (odmiany hokkaido nie trzeba obierać, ma miękką skórkę, która w trakcie pieczenia rozpada się)
  • 250 g krewetek
  • 250 g ryżu (np. basmati)
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
  • Kilka listków świeżej szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Dynie pokrój na kawałki, skrop oliwą, dodaj sól i upiecz do miękkości. Następnie zblenduj i wymieszaj z pulpą mango.
  2. Krewetki wypłucz, osusz i obierz. Podgrzej na patelni masło, dodaj czosnek, następnie krewetki, listki świeżej szałwii i rozmaryn. Smaż przez około 10 minut. W razie potrzeby możesz dodać więcej masła.
  3. Pulpę z mango i dynię przełóż do garnka, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.
  4. Ryż przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  5. Do misek przełóż ugotowany ryż, polej sosem z mango i dyni, a na wierzchu ułóż krewetki. Danie udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI