Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami Shiitake Nietylkopasta

Tak chrupiącego makaronu jeszcze nie jedliście. Nietylkopasta.pl zdradza sekret na przepysznie chrupiący makaron Chow Mein z kurczakiem i grzybami shiitake. Wystarczy 25 minut i parę składników, aby oczarować swoją drugą połówkę.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min.

Ostrość:

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Chow Main 
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 opakowanie grzybów shiitake
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 szklanka pokrojonych warzyw (np. brokuła i płaskiej zielonej fasolki)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 200 ml wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego lub innego oleju do smażenia w woku
  • sezam do posypania dania
  • świeże kolendra lub posiekana dymka do posypania

Sposób przygotowania

  1. Grzyby shitake przełóż do miseczki i zalej gorącą gotowaną wodą. Odstaw na czas przygotowania reszty dania.
  2. Makaron chow main ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie  rozgrzej piekarnik do 130-150 stopni C, aby za chwilę pomógł Ci utrzymać temperaturę makaronu.
  3. Po ugotowaniu podziel makaron na 2 lub 3 mniej więcej równe części i rozłóż je na płaskie okrągłe elementy. Najlepiej robić to na talerzach.
  4. Na patelni podsmaż 1,5 łyżki oleju i włóż gniazdko makaronowe. Podsmażaj około 3 minut z każdej strony, do czasu kiedy makaron stanie się chrupiący i zarumieni się. Powinien być podsmażony z obu stron. Po usmażeniu włóż gniazdka makaronowe do piekarnika aby nie wystygły w czasie przygotowania reszty.
  5. W miseczce połącz sos sojowy, sos rybny, ostrygowy oraz pieprz.
  6. Pokrój kurczaka w drobną kostkę lub w paseczki i dodaj do niego 1,5 łyżki przygotowanego sosu. Odstaw.
  7. Do reszty sosu dodaj mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i bulion.
  8. Na patelni na reszcie oleju podsmaż kurczaka, wystarczy około 5-6 minut. Jak już będzie prawie gotowy dodaj warzywa i grzyby shitake, a następnie podsmaż wszystko razem. Po kolejnych kilku minutach dolej przygotowany sos oraz 200 ml wody lub bulionu, bo sos zgęstnieje przez mąkę. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  9. Na talerzach układaj chrupiące gniazdka makaronowe, sos z kurczakiem, warzywami i grzybami, a wszystko posyp sezamem, dymką lub kolendrą. Podawaj od razu!

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI