Banany smażone w cieście kokosowym
Smażone banany w chrupiącym cieście kokosowym to smaczny deser, który Was miło zachwyci. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub sosem.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 300 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 4 banany
- 100 g mąki pszennej
- 100 g wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 łyżki białego sezamu
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- W miseczce ubij jajko, dodaj mleczko kokosowej.
- Dodaj przesiane przez sito sypkie składniki, wszystko wymieszaj. Dodaj cukier, wiórki kokosowe, sezam i ponownie wymieszaj.
- Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż, następnie na pół.
- Zanurz kawałki banana w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Odsącz na papierowym ręczniczku.
Podawaj z lodami lub ulubionym sosem