Curry z tofu i zielonym groszkiem
Dziś uczta nie tylko dla wegetarian i wegan! Pyszny przepis na jednogarnkowe tajskie curry z tofu i groszkiem. Połączenie pikantnego czerwonego chilli oraz aromatycznych ziół i przypraw z mleczkiem kokosowym odpowiada za autentyczny i egzotyczny smak tego dania. Jesteśmy pewni, że to proste danie może przekonać niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska może być bardzo smaczna i pełna aromatu.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 1 cebula
- 100 ml wody lub bulionu
- 200 g zielonego groszku
- 200 g tofu naturalnego
- olej do smażenia
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zarumienienia.
- Dodaj pastę curry, mleczko kokosowe, wodę lub bulion oraz surowy zielony groszek. Dokładnie wymieszaj i gotuj 5 min.
- W międzyczasie pokrój tofu w 2 cm kostki i przesmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Dodaj do gotującego się mleczka kokosowego i gotuj kolejne 3 min.
TIP Zamiast świeżego groszku możesz użyć również mrożonego postępując w ten sam sposób.