Fresh spring rolls z awokado i sosem słodkim chili
Szukasz warzywnego orzeźwienia w azjatyckim stylu? Trafiłeś/łaś idealnie! Fresh Spring Rolls z awokado i sosem sriracha to istna bomba smaków. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, wiec mogą również służyć jako smaczna przekąska na spotkanie ze znajomymi!
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 opakowanie makaronu vermicelli z fasoli mung
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu słodkiego chili
- 1 łyżeczka sosu Sriracha zielone chili
- 1 awokado dojrzałe pokrojone w paski
- 1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
- 1 mała sałata rzymska baby pokrojona w paski
- 1 mały zielony ogórek pokrojony w paski
Do podania:
- 4 łyżki sosu słodkiego chili
- 4 łyżki sosu sojowego jasny
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
- W misce wymieszaj awokado, marchewkę, sałatę oraz ogórka, a następnie dopraw je do smaku pastą imbirową, sosem słodkim chili oraz skrop octem ryżowym.
- Papier ryżowy delikatnie namocz wodą i połóż na desce. Posmaruj go delikatnie sosem sriracha, a następnie ułóż na środku pokrojone warzywa i odrobinę makaronu. Zawiń całość w zwartą rolkę.
- Rolki przetnij na pół i podawaj z sosem słodkim chili, sosem sojowym lub innym, wybranym według własnych preferencji.