Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym Flymetothespoon
Dania w stylu stir fry to szybki sposób na smaczny i pożywny posiłek. Tym razem wypróbuj mocno grzybowy przepis w wykonaniu Flymetothespoon. Połączenie boczniaków, grzybów shiitake, słomkowych i snow fungus to gwarancja wyjątkowego smaku.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g grzybów shiitake pokrojonych w paski
- 170 g grzybów słomkowych
- 1 grzybek snow fungus pokrojony w paski
- 15 g grzybów mun posiekanych
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka sezamu białego i czarnego
- 250 g ryżu jaśminowego
- 150 g boczniaków pokrojonych w paski
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 10 g posiekanego imbiru
- 1 posiekana cebula dymka
- ½ kapusty pak choy pokrojona w paski
- 85 ml białego wina
- 2 łyżeczki cukru lub erytrolu
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Grzyby snow funus i mun zalej ciepłą wodą, odstaw. Boczniaki, shiitake i pak choy pokrój. Z grzybów snow fungus odkrój twardy koniec i pokrój, grzybki słomkowe przekrój na pół.
- W miseczce wymieszaj wino z sosem sojowym i ostrygowym, cukrem, octem, chili i mąką.
- W woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć dymkę, czosnek i imbir. Po minucie dodaj pak choy i grzyby, smaż około 3-4 minuty. Wlej sos i smaż jeszcze minutę.
- Podawaj z ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem.