Japoński pudding sojowy Fly me to the spoon

Sos sojowy na słodko? Japończyków z pewnością to nie zdziwi 🙂 Koniecznie spróbuj tego nieoczywistego, ale zaskakująco pysznego przepisu na – pudding sojowo – kokosowy z pysznym sojowym karmelem. Za to cudo dziękujemy Fly me to the spoon.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 90

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 10 min + 4 h chłodzenia

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Składniki na pudding:

·       200 ml Mleczka kokosowego 20-22% House of Asia

·       330 ml napoju sojowego

·       1 łyżka syropu klonowego

·       2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

·       10 g (2 łyżeczki) żelatyny lub agar agar

·       Szczypta soli

·       2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Słodki sojowy karmel:

·       4 łyżeczki Sosu sojowego do sushi Premium House of Asia

·       1 łyżka Sezamu House of Asia

·       2 łyżki cukru brązowego

·       1 łyżka syropu klonowego

·       1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

·       1 łyżka wody

Sposób przygotowania

1. Podgrzej w rondelku napój sojowy, mleczko kokosowe, syrop klonowy i sól.

2. W małej miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami płynu z rondla, wlej całość do rondelka i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści, ale całość nie zagotuje. Dodaj wanilię i wymieszaj.

3. Przelej całość do lekko natłuszczonych foremek. Wystudź i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

4. Składniki na karmel włóż do rondelka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Całość wystudź.

5. Wyjmij puddingi z foremek na talerzyki i polej sosem. Posyp sezamem i gotowe.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI