Japoński pudding sojowy Fly me to the spoon
Sos sojowy na słodko? Japończyków z pewnością to nie zdziwi 🙂 Koniecznie spróbuj tego nieoczywistego, ale zaskakująco pysznego przepisu na – pudding sojowo – kokosowy z pysznym sojowym karmelem. Za to cudo dziękujemy Fly me to the spoon.
Liczba porcji: 6
Czas: 10 min + 4 h chłodzenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Składniki na pudding:
· 200 ml Mleczka kokosowego 20-22% House of Asia
· 330 ml napoju sojowego
· 1 łyżka syropu klonowego
· 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
· 10 g (2 łyżeczki) żelatyny lub agar agar
· Szczypta soli
· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Słodki sojowy karmel:
· 4 łyżeczki Sosu sojowego do sushi Premium House of Asia
· 1 łyżka Sezamu House of Asia
· 2 łyżki cukru brązowego
· 1 łyżka syropu klonowego
· 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
· 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
1. Podgrzej w rondelku napój sojowy, mleczko kokosowe, syrop klonowy i sól.
2. W małej miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami płynu z rondla, wlej całość do rondelka i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści, ale całość nie zagotuje. Dodaj wanilię i wymieszaj.
3. Przelej całość do lekko natłuszczonych foremek. Wystudź i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
4. Składniki na karmel włóż do rondelka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Całość wystudź.
5. Wyjmij puddingi z foremek na talerzyki i polej sosem. Posyp sezamem i gotowe.