Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra
Szykujesz świąteczne przyjęcie ze znajomymi? Ugość ich w japońsko-meksykańskim klimacie. Zroluj california maki przy użyciu naszych produktów i podaj na desce wraz z meksykańskimi nachosami. Prawda, że to połączenie brzmi zarazem niebanalnie, ale i pysznie? Sprawdź przepis od Moniki Grudzińskiej yummy_fotografia_kulinarna. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Yummy– Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 90 min.
Ostrość:
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 2 liście nori
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 opakowania łososia wędzonego
- 1 awokado
- 1 opakowanie serka typu Philadelphia
Zaprawa:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ryż do sushi ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj zaprawę, wymieszaj i odstaw ryż do wystudzenia.
- Matę do sushi owiń folią spożywczą. Połóż liść nori, następnie cienką warstwę ryżu. Podczas układania ryżu maczaj dłonie w chłodnej wodzie (ryż nie będzie się kleił do rąk). Ryż posyp czarnym sezamem. Odwróć płat, tak aby liść nori był na górze i smarujemy go serkiem typu Philadelphia. Rozłóż paski łososia oraz pokrojone awokado. Zawiń rolkę przy użyciu maty mocno ją dociskając. Ostrym i lekko zwilżonym wodą nożem pokrój rolkę na kawałki.
- Sushi podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
- Na desce obok wysyp nachosy i podawaj je z salsą guacamole