Kurczak w paście miodowo-czosnkowym
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prawdziwa uczta dla smakoszy kuchni chińskiej! Bohaterem tego dania jest pasta midowo-czosnkowa, który jest idealnym połączeniem słodyczy miodu i czosnku.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 minut
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 50 g Pasty miodowo-czosnkowej House of Asia
- ½ opakowania Grzybów Mun House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu Sambal Oelek House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 4 cm paski
- ½ cebuli, pokrojona w cienkie piórka
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
- 2 łyżki oleju, do smażenia
Sposób przygotowania
- Grzyby przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do miski wlej sos sojowy, sos Sambal Oelek, łyżkę wody, wsyp mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszaj. Dodaj mięso i marynuj przez 15 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż kurczaka.
- Mięso zsuń na bok patelni i dodaj warzywa w kolejności: cebula, marchew, grzyby. Całość smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając.
- Na patelnię wlej sos czosnkowy z miodem i wodę. Całość wymieszaj i podgrzej przez 3 minuty.