Kurczak Yakitorii Delicious Place
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Czy na Waszym grillu również nie może zabraknąć szaszłyków z kurczaka? Natalia @deliciousplace przychodzi z genialnym pomysłem na szaszłyki w orientalnej wersji ze słodko pikantnym sosem Yakitori House of Asia.
Liczba porcji: 4
Czas: 30
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 2 opakowania sosu Yakitori
- 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
- 5 cebulek szalotek pokrojonej w ćwiartki
- 6-7 zielonych szparagów pokrojonych w 5 cm kawałki
Sałatka:
- 150 g rzodkwi marynowanej Daikon pokrojonej w kosteczkę
- 1 łyżeczka pasty Miso
- 1 łyżeczka oleju Sezamowego
- 1/2 małej młodej białej kapusty
- 1/4 małej czerwonej kapusty
- 2 łyżki majonezu
- garstka posiekanej kolendry
Do podania:
- Sos Satay Ros Thai Thai — wedle uznania
- Sezam biały
- posiekana dymka
Sposób przygotowania
- Kurczaka, szalotki i szparagi nabij na przemian na wcześniej wymoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmaruj dokładnie sosem yakitori.
- Obie kapusty poszatkuj i wrzuć do misy. Dodaj rzodkiew daikon.
- Majonez, pastę miso i olej sezamowy wymieszaj, przełóż do sałatki razem z kolendrą i wymieszaj.
- Szaszłyki yakitori grilluj około 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką, sosem Satay oraz posypane sezamem i dymką.