
Kurczak z grzybami po chińsku

Apetyt na orientalne smaki? Kurczak z grzybami po chińsku to jak szybki bilet do serca Azji — bez wychodzenia z domu. Delikatne kawałki kurczaka, grzyby o głębokim aromacie i sos, który idealnie łączy słodycz, słoność i odrobinę ostrości. Gotowe w kilka chwil… a smakuje jak z ulubionej restauracji!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
20 g Grzybów Mun całych House of Asia
5 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
1 łyżeczka Przyprawy 5 smaków House of Asia
50 g Kiełki fasoli mung House of Asia
200 g mięsa z nogi kurczaka
50 g batata pokrojonego w półplastry
50 g pora pokrojonego w półplastry
1/2 cebuli pokrojonej w pióra
2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
50 ml wody zimnej
1 łyżeczka cukru lub miodu
2 łyżki zielonej dymki pokrojonej w słupki
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w średniej wielkości paski. Zamarynuj w łyżce sosu sojowego jasnego i ciemnego oraz przyprawie chińskiej.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odsącz.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Przełóż go do miski i na tej samej patelni podsmaż warzywa, kiełki fasoli mung oraz grzyby. Dodaj usmażonego kurczaka.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą: sosy sojowe, wodę, cukier oraz skrobię.
- Na patelnię wlej sos, podgrzej i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj posypane dymką.