Kurczak z grzybami po chińsku

Apetyt na orientalne smaki? Kurczak z grzybami po chińsku to jak szybki bilet do serca Azji — bez wychodzenia z domu. Delikatne kawałki kurczaka, grzyby o głębokim aromacie i sos, który idealnie łączy słodycz, słoność i odrobinę ostrości. Gotowe w kilka chwil… a smakuje jak z ulubionej restauracji!

5 / 5. Ilość głosów: 280

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

20 g Grzybów Mun całych House of Asia

5 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia

1 łyżeczka Przyprawy 5 smaków House of Asia

50 g Kiełki fasoli mung House of Asia

200 g mięsa z nogi kurczaka

50 g batata pokrojonego w półplastry

50 g pora pokrojonego w półplastry

1/2 cebuli pokrojonej w pióra

2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

50 ml wody zimnej

1 łyżeczka cukru lub miodu

2 łyżki zielonej dymki pokrojonej w słupki

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w średniej wielkości paski. Zamarynuj w łyżce sosu sojowego jasnego i ciemnego oraz przyprawie chińskiej.
  2. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odsącz.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Przełóż go do miski i na tej samej patelni podsmaż warzywa, kiełki fasoli mung oraz grzyby. Dodaj usmażonego kurczaka.
  4. Przygotuj sos mieszając ze sobą: sosy sojowe, wodę, cukier oraz skrobię.
  5. Na patelnię wlej sos, podgrzej i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj posypane dymką.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Mun suszone całe 50g House of Asia

Grzyby Mun całe 50 g

Nowość
Bestseller
Kiełki fasoli mung 330g House of Asia

Kiełki fasoli Mung 330 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI