Makaron chow mein z wieprzowiną
Skosztuj specjałów z kuchni chińskiej. Polędwiczka wieprzowa w towarzystwie aromatycznych grzybów shiitake, mieszanki chińskich przypraw z makaronem chow mein to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- ½ opakowanie makaronu Chow mein
- 60 g sosu ostrygowego
- 1 puszka pokrojonych grzybów shiitake w zalewie
- 1 łyżka pasty z czosnku lub 1 posiekany ząbek
- ½ łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
- 150 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w paski
- 1 mała marchewka pokrojona w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 50 ml wody
- 1 mały posiekany pęczek kolendry lub szczypiorku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Sos ostrygowy wymieszaj z wodą w małej misce.
- Pokrojoną polędwiczkę przełóż do miski, dodaj łyżkę oleju oraz pastę z czosnku i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej wok i podsmaż mięso, dodaj warzywa, grzyby schiitake, mieszaj od czasu do czasu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem ostrygowym i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą