Makaron Udon z krewetkami w sosie ostrygowym i chili
Ten klasyczny pszenny japoński makaron przygotowany z krewetkami w sosie ostrygowym i chili zachwyci niejednego gościa. Przygotowanie to tylko 8 minut, a zaskoczenie smakiem będzie trwało i trwało. Koniecznie sprawdź, jak smak umami rozpieści Twoje podniebienie.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
150 g Makaronu udon House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
12 krewetek
1 cebula pokrojona w większą kostkę
100 g szpinaku
2 jajka
1 duża papryczka chili pokrojona w plasterki
2 łyżki posiekanej dymki
Pieprz czarny do smaku
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż przez chwilę chili, pastę z czosnku oraz cebulę, następnie wbij jajka, poczekaj, aż się zetną i całość wymieszaj.
3. Jajka przesuń na bok patelni, wrzuć krewetki i smaż minutę z każdej strony. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, szpinak, całość wymieszaj i dopraw sosem ostrygowym oraz czarnym pieprzem. Gotowe danie posyp zieloną dymką.