Nigiri sushi z łososiem, węgorzem i krewetką
Nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika np. łososia, tuńczyka, krewetki lub wędzonego węgorza. Jest proste w formowaniu, dlatego polecamy ten rodzaj sushi w szczególności osobom początkującym.
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 g ryżu do sushi House of Asia
- Sosu do ryżu House of Asia
- pasta wasabi House of Asia
- 100 g filetu surowego łososia bez skóry
- 80 g gotowych krewetek do sushi Ebi*
- 80 g gotowego węgorza Unagi*
Do podania:
*Dostępne w Makro
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach ok. 3x4cm.
3. W zwilżonych dłoniach uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia, krewetki oraz węgorza.
4. Nigiri podawaj z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.