Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów Shiitake Praktykulinarni
Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów shiitake od Praktykulinarni to kulinarny strzał w dziesiątkę. Nudy nie ma, jest za to smacznie, aromatycznie i sycąco.
Liczba porcji: 6
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chilli
- 50 g sosu z grzybów Shiitake
- Sos sojowy jasny do smaku
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 jajko w rozmiarze M
- 4 łyżki bułki tartej
- 400 g pieczarek
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 350 ml wody
- 2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
- Pieprz do smaku
- Świeże zioła do wyboru: oregano, tymianek, natka, szczypiorek
Sposób przygotowania
- Mięso wymieszaj z pastą z czosnku, imbiru i chili. Dodaj jajko, pieprz i 2 łyżki tartej bułki. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpeciki i obtocz je w pozostałej bułce. Wstaw do lodówki na kilka minut.
- Posiekaj szalotkę i czosnek. Pieczarki oczyść, potnij na plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju, ułóż klopsy, smaż na złoty kolor, obracając od czasu do czasu i uważając, żeby nie przypalić.
- Przełóż na talerz. Patelnię przetrzyj papierowym ręcznikiem. Wlej resztę oleju, wrzuć szalotki i czosnek. Zeszklij. Dodaj pieczarki. Smaż przez 4 minuty. Dodaj sos z shiitake, wlej wodę. Gotuj przez 10 minut. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, dodaj śmietanę.
- Podawaj z kaszą albo makaronem i świeżym ziołami.
TIP: W wersji wegeteriańskiej zamiast mięsa możesz użyć fasoli