Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami Yummy_fotografia_kulinarna
Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami- czyż nie brzmi to jak przepis na idealny pochmurny, jesienny wieczór w domowym zaciszu? Razem z Yummy_fotografia_kulinarna przedstawiamy Wam znakomity pomysł na pyszny obiad w gronie znajomych czy kolację we dwoje.
Liczba porcji: 3
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
- 1-2 łyżki Pasty curry czerwonej
- 450g puszka Pulpy z mango Alphonso QF
- 1 dynia hokkaido i 1 obrana dynia piżmowa (odmiany hokkaido nie trzeba obierać, ma miękką skórkę, która w trakcie pieczenia rozpada się)
- 250 g krewetek
- 250 g ryżu (np. basmati)
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
- Kilka listków świeżej szałwii
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki masła klarowanego
- Oliwa z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania
- Dynie pokrój na kawałki, skrop oliwą, dodaj sól i upiecz do miękkości. Następnie zblenduj i wymieszaj z pulpą mango.
- Krewetki wypłucz, osusz i obierz. Podgrzej na patelni masło, dodaj czosnek, następnie krewetki, listki świeżej szałwii i rozmaryn. Smaż przez około 10 minut. W razie potrzeby możesz dodać więcej masła.
- Pulpę z mango i dynię przełóż do garnka, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.
- Ryż przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Do misek przełóż ugotowany ryż, polej sosem z mango i dyni, a na wierzchu ułóż krewetki. Danie udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą.