Sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym Jakjalubiejesc
Pamiętajcie, że kuchnia chińska nie jest trudna. Na dowód tego mamy dla Was przepis od jakjalubiejeść na domowe sajgonki, które z łatwością przyrządźcie w niecałą godzinę. Farsz z dodatkiem naszych grzybów mun i makaronem vermicelli przeniesie Twoje kubki smakowe do najodleglejszych zakątków Chin. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem jakjalubiejesc – Kliknij tutaj
Liczba porcji: 4
Czas: 50 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
100g Makaronu Vermicelli House of Asia
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasny House of Asia
22-24 szt. Papieru ryżowego House of Asia
1/3 opakowania Grzybów mun House of Asia
2 pojedyncze zmielone piersi z kurczaka (lub inne mielone mięso)
1 duża marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz
1 jajko
Sposób przygotowania
- 1/3 opakowania grzybów mun namocz we wrzątku.
- Makaron przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Na oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek i wymieszaj.
- Kolejno dodawaj mięso i duś do odparowania płynu. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę (można ewentualnie zetrzeć), dwa rodzaje sosów, namoczone grzyby i wymieszaj. Całość duś kilka minut.
- Przestudzony farsz przełóż do miski, dodaj posiekany makaron Vermicelli, surowe jajko, posiekany szczypior, natkę pietruszki i wymieszaj.
- W większej misce lub garnku namocz płaty papieru ryżowego. Na papier ryżowy Nałóż na niego porcję farszu i zwijaj.
- Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego