Tajska sałatka Laab Kai
Przygotuj orzeźwiającą tajską sałatkę z kurczakiem, której smak idealnie podbija sos ryby i sok z limonki House of Asia. Sałatkę podaj na liściach cykorii, a uzyskasz restauracyjny wygląd dania, który z pewnością zachwyci Twoich gości.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
ostre
Składniki
1 zielona cykoria
2 zmielone piersi z kurczaka
4-5 szalotek pokrojonych w cienkie piórka
3 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki posiekanej mięty
3 gałązki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki
1 pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego
1 łyżeczka soli
Sos:
1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
60 ml Soku z limonki House of Asia
½ łyżeczki chili w płatkach
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj ze sobą składniki sosu i połącz z kolendrą, miętą i dymką.
2. Do woka wlej wodę, posól, doprowadź do wrzenia, dodaj kurczaka i gotuj na średnim ogniu, aż mięso stanie się białe. Następnie mięso odsącz z nadmiaru wody na sitku, przełóż do miski z sosem i ziołami, dodaj szalotki i całość wymieszaj.
3. Sałatkę podawaj na liściach cykorii i posyp szczypiorem.