Tantanmen Ramen z wieprzowiną

Tradycyjny Smak Japonii w Twoim Domu! Przygotuj się na kulinarne podróżowanie do serca Japonii z przepisem od naszego Szefa Kuchni na Tantanmen Ramen z wieprzowiną! To danie, które zaspokoi Twoje pragnienie bogatego smaku i aromatu orientalnych przypraw.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 126

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 mim

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Sos tara:

·       2 łyżki Tahini Premium Quality Food

·       3 łyżki Sosu Mirin House of Asia

·       1 łyżka masła orzechowego

·       2 łyżeczki oleju z chili

Pozostałe składniki:

·       4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

·       200 ml Mleczka kokosowego 23 – 26 % Kara

·       1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia

·       1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia

·       2 litry bulionu drobiowego

·       300 g wieprzowiny mielonej

·       50 g imbiru drobno pokrojonego

·       15 g czosnku drobno pokrojonego

·       2 łyżki wina ryżowego

·       2 łyżki oleju z chili

·       1 kapusta pak choi przekrojona na 4 części

·       20 g kukurydzy z puszki

·       2 jajka ugotowane na półtwardo

·       2 łyżki pokrojonej dymki

·       4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

 

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu tary. 

2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie, gdy mięso delikatnie się zetnie, dodaj wino ryżowe, czosnek oraz imbir Usmaż na rumiany kolor. Pod koniec dodaj olej z chili, wymieszaj i smaż do momentu, aż cały płyn odparuje. Przełóż do miski. 

3. Do garnka przełóż połowę usmażonego mięsa, podgrzej. Dodaj tarę i dokładnie wymieszaj. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj powoli mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dopraw sosem sojowym jasnym. 

4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pak choi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty. 

5. Do misek przełóż ugotowany makaron, dodaj kapustę pak choi, przekrojone na pół jajko, kukurydzę, dymkę oraz sezam. Całość zalej wrzącą zupą. Na wierzch posyp usmażonym mięsem i polej olejem z chili.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos mirin przyprawa 200ml House of Asia

Sos Mirin przyprawa 200 ml

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI