Tantanmen Ramen z wieprzowiną
Tradycyjny Smak Japonii w Twoim Domu! Przygotuj się na kulinarne podróżowanie do serca Japonii z przepisem od naszego Szefa Kuchni na Tantanmen Ramen z wieprzowiną! To danie, które zaspokoi Twoje pragnienie bogatego smaku i aromatu orientalnych przypraw.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 mim
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Sos tara:
· 2 łyżki Tahini Premium Quality Food
· 3 łyżki Sosu Mirin House of Asia
· 1 łyżka masła orzechowego
· 2 łyżeczki oleju z chili
Pozostałe składniki:
· 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
· 200 ml Mleczka kokosowego 23 – 26 % Kara
· 1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia
· 1 łyżka Czarnego sezamu House of Asia
· 2 litry bulionu drobiowego
· 300 g wieprzowiny mielonej
· 50 g imbiru drobno pokrojonego
· 15 g czosnku drobno pokrojonego
· 2 łyżki wina ryżowego
· 2 łyżki oleju z chili
· 1 kapusta pak choi przekrojona na 4 części
· 20 g kukurydzy z puszki
· 2 jajka ugotowane na półtwardo
· 2 łyżki pokrojonej dymki
· 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu tary.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj mięso mielone i smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie, gdy mięso delikatnie się zetnie, dodaj wino ryżowe, czosnek oraz imbir Usmaż na rumiany kolor. Pod koniec dodaj olej z chili, wymieszaj i smaż do momentu, aż cały płyn odparuje. Przełóż do miski.
3. Do garnka przełóż połowę usmażonego mięsa, podgrzej. Dodaj tarę i dokładnie wymieszaj. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj powoli mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dopraw sosem sojowym jasnym.
4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pak choi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty.
5. Do misek przełóż ugotowany makaron, dodaj kapustę pak choi, przekrojone na pół jajko, kukurydzę, dymkę oraz sezam. Całość zalej wrzącą zupą. Na wierzch posyp usmażonym mięsem i polej olejem z chili.