Tatar z łososia z sosem sojowym, awokado i kolendrą
Tatar z łososia charakteryzuje się łagodnym, subtelnym smakiem oraz delikatną konsystencją. Dzięki dodatkowi świeżego awokado danie nabiera ciekawego kontrastu, który przypadnie do gusty wszystkim miłościom nieoczywistych fuzji smaku.
Liczba porcji: 3
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sezamu prażonego
- ½ małej łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi S&B
- ½ łyżeczki pasty yuzy S&B
- 200 g świeżego łososia pokrojonego w drobną kostkę
- 1 mały zielony ogórek pokrojony w kostkę
- 1 średnia szalotka pokrojona w drobną kostkę
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- ½ papryczki chili bez pestek drobno pokrojonej
- 2 łyżki świeżej kolendry drobno posiekanej
- Sól, cukier do smaku
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
- Pokrojonego, świeżego łososia posól i posyp szczyptą cukru. Odstaw do lodówki na 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj ogórka z octem ryżowym i dopraw do smaku solą i cukrem. Odstaw do lodówki na 10 minut.
- Do miski z ogórkiem przełóż łososia, dodaj szalotkę, chili, kolendrę, sezam, paste yuzu i dopraw do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym.
- Podawaj ze świeżym awokado, majonezem, pastą wasabi oraz cząstką limonki. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy.